1

Ze Starého Města bez bodu

V neděli 24.2. jsme v 9. kole 2. ligy jeli do Starého Města. Ve skrytu duše jsem doufal, že s tamní zálohou bychom mohli uhrát nějaký ten bodík. Na prvních deskách byl sice soupeř papírově silnější, ale zadní šachovnice byly hratelné.
Naprosto nečekaně hrál na 2. šachovnici Roman Závůrka s Fero Vránou. Roman bílými snad poprvé v životě zahrál ve svém oblíbeném Londýnském systému tah Jc3. Otázkou je, jestli více překvapil soupeře nebo sebe.
Závůrka – Vrána
Po počátečních tazích 1. d4 Jf6 2. Sf4 g6 3. Jc3!? c5 4. d5 d6 5. e4 a6 6. a4 zahrál černý zajímavé 6. – Db6 a na 7. Va3 přišlo nečekané a výborné 7. – Jxe4 s přechodnou obětí figury.

Romanovi nezbylo nic jiného než zahrát 8. Jxe4 Db4 9. Dd2 Dxe4 10. Ve3 Dxa4 11. Sxd6 což nakonec není až zas tak špatné. Pozice je oboustranně náročná a překvapení pokračovala. 11. – Da1 12. Ke2 Dxb2? (lépe 12. – Jd7) 13. Se5 Db5 a nyní přišlo silné 14. c4!

Po 14. – Dxc4 15. Ke1 černý nemá šach a čekali jsme, kdy Roman vybojuje bod. Ale Fera zkušeně našel výmluvu 15. – Da4 16. Sxh8 Sh6! Pozice zůstává ostrá jako břitva a Roman se rozhodl pro 17. Vxe7 Kxe7 18. Dxh6, načež po 18. – Db4 19. Dd2 Db1 20. Db4 skončila partie remízou.
Na osmičce remizoval Laďa Vláčil v rovné pozici, když bílými ve Skandinávské ničeho nedosáhl.
Ve své spanilé jízdě pokračoval Šimon Londin. Svému soupeři ukázal v Pircově obraně, že bez znalosti některých variant se toto zahájení hrát prostě nedá. Černý všechny nuance ostrého postupu f4 neznal a celá partie se hrála na jednu branku a Šimon partii zakončil líbivou obětí.
Za hosty vyrovnal Vlasta Babula ml., který zvítězil s Matějem Hrabalem. V nenápadné Italské hře s c3, d3 Matěj černými nenašel správný plán hry a V. Babula poměrně bezpečně a vyspěle dokázal získanou výhodu realizovat. Takže stav 2:2 a zápas se vůbec nevyvíjel špatně.
Potom ovšem přišla katastrofa. Honza Sýkora ve Vídeňské tradičně útočil, ale letos mu to nějak nejde. Hodně optimisticky obětoval figuru. Bohužel nekorektně a zkušený Petr Blaha si uměl s obranou celkem lehce poradit. Následovala prohra Tomáše Zbořila, který černými proti A. Vavruškovi stál pasivněji a v časovce nezahrál nejpřesněji. I když pozici s věžemi a různopolnými střelci bránil jako lev, opět zabodovala soupeřova zkušenost. Prohráváme 2:4.
Já jsem hrál s Petrem Bažantem st. černými Královskou indickou s jeho oblíbeným systémem f3. Nepostavil jsem to špatně, ale soupeř se v zavřené pozici orientoval skvěle, nenechal rozehrát mé střelce a jeho jezdec se střelcem byly lepší. I když jsem obsadil volný sloupec, byl jsem donucen se bránit a nakonec jsem remízoval v pozici, kdy to na výhru opravdu hrát nešlo.
Poslední partii dohrál Martin Dvořák, kterému se ve Skandinávské povedlo zvítězit nad talentovaným Martinem Húskem. Trpělivě sehrál zahájení, a i když se mi opticky více líbila bílá pozice, stál velmi pevně a když to soupeř se svojí aktivitou přehnal, v náročné koncovce zvítězil.
Celkově tedy 3,5:4,5. Průběh zápasu byl vyrovnaný, ale šťastnější byl soupeř, když překvapivě rozhodly zadní desky. Již jedinou nadějí je porazit v příštím kole Zlín, ale ani to nám nemusí zaručit udržení v soutěži.
 Martin Adamčík



Vítězem Regionu SK Prostějov E

Osmým kolem pokračoval Regionální přebor družstev. V prvním zápase, v boji dvou týmů SK na čele tabulky, vyhrál jasně 4:1 vedoucí tým soutěže – Éčko SK. 
Tím dostal šanci vyhrát celý Region, pokud by Rošáda C prohrála ..
Po výhře Petra Novotného a remíze Tomáše Mohapla s Jiřím Fialou, jsme prohrávali 0,5:1,5.
Pak remizoval Vojta Král s Markem Moudrým a když Petr Františ zmastil v 18 tazích Vaška Zvoníčka, bylo 1:3 a po zápase. V tu dobu už však měl Vojta Mezl věž míň s Jirkou Blumou, nejlepším hráčem soutěže. Jirka vyhrál a zápas skončil 1:4. 
Proti Rošádě byl také zápas dobře zahájen.
Po remíze Tomáše Piskovského s Michalem Kmentem porazil Dan Měchura J. Abrahámka a vedli jsme 1,5:0,5.
Ostatní partie byly remízové, ale pak Ondra Šustr získal figuru s Honzou Tesařem a bylo zle. Zle Rošádě. Kapitán Rošády smířen s prohrou,  remizoval s Leo Skládalem a bylo 3:1 Ve prospěch SK.
V ten moment se rozhodl David Krejsa aspoň vyhrát sám za sebe. Proti byl Kuba Urban, po ztrátě pěšce přestal soupeř hrát a umožnil Kubovi dát věčný šach. 
Takže vydřená remíza po 3,5 hod hry.
Rošáda prohrála 3,5:1,5 A příště si dá souboj o 2.místo s SK D. 
Vítězem Regionu se tak již před posledním kolem stal tým  SK Prostějov E.
Blahopřeji.
Aleš Hradský 



Po napínavém boji zvítězil Grygov

V sobotu 16. února jsme upořádali další ročník Krajského přeboru družstev mladších žáků. Po loňském rekordním přeboru, kterého se zúčastnilo 8 družstev, jsme opět upadli do šedivého průměru. Do bojů se pustila pouze 4 družstva – SK Prostějov, A64 Grygov, Řetězárna a ŠK Vinary.
A to i přesto, že hrála pouze pětičlenná družstva složená z žáků nar. 2007 a ml. s povinnou účastí 1 dívky a 1 žáka nar. 2010 a ml.

Hrálo se systémem každý s každým a ve většině partií se bojovalo až do matu. V 1. kole domácí Prostějov zvítězil po divokém průběhu nad Řetězárnou 3:2. Kupodivu zápas rozhodla na 4. šachovnici hrající Zuzka Wlasáková, která porazila mnohem zkušenější Stašku Vojčákovou. A to v partii s několika chybami, kdy se jí v prohrané pozici povedlo dát vidličku a získat dámu. Ve druhém zápase porazily Vinary Grygov rovněž poměrem 3:2. Tento zápas rozhodla Bea Březíková, která napřed špatně realizovala svůj útok, a umožnila Adamu Kurfurstovi ukrýt svého krále na dámském křídle. To se mu ale v časové tísni nepovedlo a nakonec si nechal vyšachovat věž.

Ve 2. kole Prostějov porazil nejtěsnějším poměrem Vinary. Opět překvapivě rozhodla Zuzana, když ve špatné pozici dokázala aktivizovat dámu se střelcem a dala soupeři mat. Grygov stejným poměrem 3:2 porazil Řetězárnu.
Díky těmto těsným výsledkům, měla na celkové prvenství zálusk 3 družstva. Já jsem se především obával situace, kdy by Grygov porazil Prostějov a Vinary Řetězárnu stejným poměrem 3:2. O prvenství by v tomto případě rozhodl los mezi prvními třemi družstvy. To se naštěstí nestalo. Grygov porazil Prostějov 4:1, když Vojta Mezl za stavu 0:2 s figurou více pustil soupeře do útoku a celkem zbytečně odevzdal věž za pěšce a bylo po zápase.
Čestný úspěch zajistil domácím Tomáš Mohapl:

Adam Zrůbek – Tomáš Mohapl
16. Jb6? Černý sehrál zahájení hodně optimisticky a objektivně obtížně hledá kompenzaci (např. po 16. Kb1). Ale v rapidech v této kategorii je dovoleno vše a bílý léčku neprohlédl. Vypadá to, že černý přehlédl vidličku ….. 16. – Jxa5!! Nádherný tah, který černý viděl i při zkráceném tempu hry. 17. Jxa8 Jxb3 18. axb3 Dxb5. Černý ještě dobral Ja8 a bílý se po několika tazích vzdal

Řetězárna si v zápase s ŠK Vinary spravila chuť a vyhrála „standardním“ poměrem 3:2.
Celkově po zásluze zvítězil Grygov, který měl nejvyrovnanější tým a gratuluji mu k úspěchu. Druhý skončil Prostějov, který se opřel o stoprocentní výsledek na první šachovnici. Bronzové Vinary měly slabší přední šachovnice a čtvrtá Řetězárna potřebovala trochu více šachového štěstíčka.




Jak již to mezi nejmladšími tradičně bývá, v partiích nebyl hlavním faktorem materiál (často nestačila ani věž navíc), ale aktivita. Mladí hráči a hráčky dělali v obraně zbytečné chyby a myslím, že ani prostějovská na krajském webu píšící legenda by nebyla schopna uhodnout výsledky a tiket by zaplnily samé trojtipy. Ale v tom bych až zas tak velký problém neviděl. Alarmující je spíše skutečnost, že většina oddílů našeho kraje není schopna sestavit pětičlenné družstvo mladších žáků. Samozřejmě se nemůžeme porovnávat s početnějšími sousedními kraji, ať už Moravskoslezským, Jihomoravským nebo Zlínským. Ale 4 družstva v krajském přeboru je přece jen málo.
Výsledky: http://chess-results.com/tnr415562.aspx?lan=5&art=0
Martin Adamčík



Vítězství v Tovačově

Dne 10.2.2019 jsme jeli do Tovačova k 8. kolu Oblastního přeboru Olomouckého kraje- Jih.
Byli jsme favorité, i když nám chyběli 2 hráči základní sestavy. 
Zápas byl dlouho vyrovnaný a soupeř nepříjemně kousal.
První výhra přišla po 2 hodinách hry, když vyhrál Milan Londin.
Další dvě výhry přinesli za hodinku kapitán Aleš Hradský a mládežník Tomáš Mohapl.
Na 1:3 z pohledu domácích snížil kapitán Čala s naší posilou Tomášem Zajíčkem.
Během pár minut však na 8.desce vyhrál Jindra Táborský a udělal nám radost. 
Už tím,  že nás nenechal ve štychu, ale i klidnou hrou a hlavně výhrou. 
Přemýšlel a nehrál zbrkle, gratulace. 
Výhru týmu zajistil remízou na 3.desce Vladimír Vlačil. Měl pěšce míň,  ale tlačil a vytvářel hrozby. Soupeř nabídl remízu a vedli jsme 1,5:4,5.
Pak smolně prohrál Tomáš Piskovský,  sic měl tuším 2 pěšáky víc.
Konečný výsledek pečetila druhý posila z Rošády, Michal Kment. Soupeře obral o pěšce a ve vzniklé věžovce postupoval přesně a dělal soupeři problémy, který byl tak zmaten, že nastavil věž zadarmo a mohli jsme jet domů. 
Vyhráli jsme v Tovačově 2,5:5,5 a klukům patří velký dík!! 
Aleš Hradský,  kapitán 

Oldřich Ďatel – Vladimír Vláčil

Tomáš Piskovský – Vladimír Řihošek

Miroslav Jirák – Michal Kment



2. liga se vzdaluje

V 8. kole 2. ligy jsme hostili celek Lipovce. Ten sice přijel ve značně oslabené sestavě, ale i tak byl vpředu mnohem silnější a to rozhodlo.
Já jsem hrál bílými s Daliborem Bělíkem Katalánskou, ale po výměně jezdců ve vyrovnané symetrické pozici skončila partie remízou. Daniela nádherně rozdrtila svého soupeře ve Skandinávské. Ten zahrál slabší Jc3 a celou partii se již jen bránil.

Petr Krejčí – Daniela Urbanová

V této pozici by asi většina hráčů bez velkého rozmyšlení zahrála 17. – Jb2, což je pochopitelně zcela dostačující. Ale tyhle dynamické pozice jsou Daniele jak šité na míru. Zahrála nádherné 17. – g5! a partie skončila poměrně rychle 18. Sc1 Vd1! 19. b3 Sd4 20. Sb2 Jb2 21. Vd1 Jd1 22. Je2 Se5 a bílý se vzdal. Moc pěkné.
To ale bylo z naší strany vše. Ján Markoš nám všem ukázal, že GM jsou úplně někde jinde než my, prostý lid. Proti Martinu Dvořákovi zvolil svůj oblíbený Kalašnikov. Martinova pozice se mi líbila a v duchu jsem si říkal, to jsem zvědav, jak to bude černý vyhrávat.

Martin Dvořák – Ján Markoš

No a černý mě to předvedl – obětoval jezdce na b3, otevřel diagonálu a1-h8  a vyhrál po pár tazích:
18. –  Jb3! 19. ab3 e4! 20. c4 ed3 21. c5 dc5 22. Dd3 c4 23. bc4 De5 24. Kd2 bc4 25. De2 c3 a bílý se vzdal.
Mirek Tichý sehrál černými výměnnou Slovanskou hezky, ale potom ve vyrovnané pozici přehlédl vazbu, čehož zkušený Kopřiva využil a dostal soupeře do vedení 2,5:1,5.
Remízu přidal Šimon Londin černými, kdy se ani jedné straně nepovedlo v průběhu partie získat hmatatelnou výhodu. Roman Závůrka prohrál po vyčerpávajícím boji černými v Anglické s Pavlem Davidem. Bílý hezkým tahem c5 narušil souhru černých figur i pěšcovou strukturu a postupně zvětšoval svoji výhodu. Honza Sýkora v Rétiho bojovně obětoval pěšce za otevření diagonály. Jirka Sekanina ovšem reagoval správně a oběť se ukázala nekorektní. Nakonec Honza vyklouzl a partie skončila remízou. Na konečných 3:5 uzavřel výsledek Matěj Hrabal, který bílými ve Skandinávské nic nezískal, a opticky se mi po zahájení více líbila černá pozice Petry Sochorové. Po výměnách získal výhodu Matěj, kterou ovšem nevyužil a po nepřesnostech nakonec partii zremizoval věčným šachem.
V celkové tabulce jsme nadále na sestupové příčce. V tomto kole ukořistilo Veselí 3 body výhrou s Velkými Losinami, což je pro nás velmi nepříjemné a i kdyby se nám povedlo v utkání pravdy porazit Zlín, nemusí to na udržení soutěže stačit.
Martin Adamčík